Gospodarka odpadami

Segregacja odpadów

Odpady ulegaj±ce biodegradacji

Przydomowe kompostowanie odpadów organicznych

Efektem naszego  codziennego bytowania s± miêdzy innymi bioodpady, w tym odpady kuchenne, resztki po¿ywienia. Sk³adaj± siê one z materii organicznej,  która  powsta³a  w  wyniku  pobierania  przez  organizmy  ¿ywe  substancji od¿ywczo-budulcowych znajduj±cych siê w glebie.
Proces pobierania z gleby tych sk³adników narusza delikatn± równowagê, panuj±c± w tym elemencie ¶rodowiska. Przywrócenie równowagi polega na oddaniu glebie wcze¶niej pobranych sk³adników. Najbardziej w³a¶ciwym sposobem tego "oddawania" jest kompostowanie odpadków organicznych, aby substancje wcze¶niej pobrane wróci³y do gleby w sposób zbli¿ony do naturalnych procesów przyrodniczych.    

               
 
Fot. 1. Kompostuj±c bioodpady przyczyniamy siê do ponownego
 wprowadzenia substancji organicznych do zamkniêtego obiegu materii

 

Jest to sposób prosty, przyjazny dla ¶rodowiska i ucz±cy szacunku dla natury. Szkodliwe dla ¶rodowiska jest spalanie chwastów,  resztek ro¶lin i innych materia³ów organicznych - dymy z tego spalania zawieraj± nawet dioksyny, jedne z najsilniejszych trucizn. 
Wszyscy, którzy maj± szczê¶cie mieszkaæ "blisko" naturalnego ¶rodowiska (wie¶, domy wolnostoj±ce, itp.), aby zas³u¿yæ sobie na miano przyjaznych dla ¶rodowiska, powinni posiadaæ przydomowe kompostowniki. Rodzi to tak¿e konieczno¶æ odk³adania w domu  do osobnego pojemnika  odpadków organicznych, które stanowi± ponad 35 % domowych ¶mieci. Osobny pojemnik na bioodpady  w naszych z regu³y ciasnych mieszkaniach  wymaga  sporego  po¶wiêcenia - ale  jest  to  najprostszy,  skuteczny  i  wa¿ny  ¶rodek do realizacji  indywidualnego programu  ochrony ¶rodowiska.  Równie¿ ambicj± tych którzy posiadaj± dzia³kê na "ogródkach dzia³kowych" powinno byæ posiadanie kompostownika do którego oprócz odpadów zielonych z dzia³ki trafiaæ powinny przynoszone z domu odpady kuchenne.


Korzy¶ci


Kompostuj±c domowe bioodpady zmniejszmy ilo¶æ odpadów trafiaj±cych na sk³adowisko, zmniejszamy tak¿e uci±¿liwo¶æ odpadów dla otoczenia. ¦mieci bez wilgotnych bioodpadów nie zagniwaj±, co zmniejsza ich nieprzyjemny zapach. Przyczyniamy siê tak¿e do ponownego wprowadzenia substancji organicznych do zamkniêtego obiegu materii w ¶rodowisku naturalnym. 
Odpady organiczne do³o¿one do kub³a przy posesji  na której s± sprzyjaj±ce warunki do przydomowego kompostowania - to albo wyraz braku troski o ¶rodowisko   mieszkaj±cych  tam  osób, albo  nieu¶wiadamianie  sobie   przez    nich   faktu,  ¿e nasze    indywidualne      postêpowanie   mo¿e   byæ   rozstrzygaj±ce  w   batalii o   zachowanie   równowagi   ekologicznej   dla   przysz³ych   pokoleñ.   

  
Organizacja  kompostowania

 

Kompostowanie najlepiej prowadziæ w miejscach os³oniêtych od wiatru i zacienionych. Miejsce takie zapewni mniejsz± utratê wilgotno¶ci kompostu. W okresie upa³ów  stos kompostowy nale¿y  polewaæ wod±, aby   by³   prawid³owo   nawilgocony. W warunkach ogrodowych proces kompostowania  mo¿e  przebiegaæ  w  pryzmach  lub  w  a¿urowych  kompostownikach. 

 

 Jak  prawid³owo  zbudowaæ  pryzmê?

 

Na glebie uk³adamy 20-cm warstwê po³amanych ga³êzi - zapewni to dobre przewietrzanie pryzmy od spodu. Nastêpnie nasypujemy warstwê materia³u, którego zadaniem bêdzie poch³anianie wody z cenn± zawarto¶ci± substancji mineralnych wymywanych z górnych warstw pryzmy kompostowej.  Mo¿e to byæ torf, s³oma lub ju¿ roz³o¿ony kompost. Pó¼niej uk³adamy kolejne nagromadzone  stopniowo warstwy odpadów organicznych z domu i ogrodu. Warstwy  te  mo¿na  przek³adaæ  niewielk±  ilo¶ci±   ziemi  ogrodowej  lub  torfu.


Fot. 2. Pryzma kompostowa


Jak  zbudowaæ  kompostownik?

 

Dla zapewnienia dobrego dostêpu powietrza do pryzmy, najlepiej jest wykonaæ trzy ¶ciany kompostownika z drewnianych ¿erdzi. Po wkopaniu do ziemi czterech pionowych naro¿ników, ¿erdzie stopniowo uk³adamy wraz ze wzrostem wysoko¶ci pryzmy. Jeden bok bez ¿erdzi umo¿liwia nam swobodny dostêp do pryzmy kompostowej. Mo¿na te¿ zastosowaæ gotowy estetyczny kompostownik, który mo¿na nabyæ w niektórych sklepach ogrodniczych,  wykonany najczê¶ciej z tworzyw sztucznych. Jest to jednak urz±dzenie stosunkowo kosztowne ( od 150 do 300 z³).

Fot. 3. Kompostownik drewniany


Co  kompostowaæ?

 


Wszystkie materia³y organiczne:

odpady kuchenne - pozosta³o¶ci po warzywach i owocach, inne resztki  ¿ywno¶ci (tak¿e skorupki jaj), pozosta³o¶ci po parzeniu kawy i herbaty (zu¿yte filtry do kawy, torebki po herbacie),

odpady z ogrodu - ¶wie¿e i suche li¶cie (poza li¶æmi orzecha w³oskiego), skoszon± ¶wie¿± trawê i siano, s³omê, chwasty, resztki ro¶lin posprz±tane z grz±dek, obornik, drobne ga³±zki.

W niedu¿ej ilo¶ci mo¿na dodaæ do kompostu trociny i popió³ drzewny. Najlepiej aby kolejne warstwy pryzmy by³y mieszankami powy¿szych sk³adników. B³êdem jest uk³adanie zbyt grubej warstwy ¶wie¿o ¶ciêtej trawy i innych zbitych materia³ów - utrudnia to dostêp powietrza  do  pryzmy  przez co  pogarsza siê wydajno¶æ i jako¶æ procesu  kompostowania. Dlatego te¿ nie powinno siê tak¿e ubijaæ kolejnych warstw  sk³adników  kompostu  nak³adanych  na  pryzmê. Masê kompostow± nale¿y okresowo mieszaæ (co oko³o 2 miesi±ce), aby zapewniæ dostêp powietrza.

 


Stosowanie  kompostu

 

Dojrza³y   przerobiony  kompost   (proces  trwa  najczê¶ciej  oko³o roku) ma jednorodn± konsystencjê, ciemn± barwê i zapach przypominaj±cy woñ ¶ció³ki le¶nej, po wziêciu do reki nie brudzi palców. Kompostem mo¿na nawoziæ grz±dki warzywne i kwiatowe, mieszaj±c go z 10-centymetrow± warstw± ziemi lub stosowaæ do skrzynek kwiatowych (1 czê¶æ kompostu na 3-5 czê¶ci ziemi) oraz pod sadzonki drzew lub krzewów (1 czê¶æ kompostu na 5 czê¶ci ziemi). Kompostem mo¿emy te¿ nawoziæ trawniki, poprzez rozprowadzamy go cienk± warstw± po trawniku. Dojrza³y kompost mo¿emy stosowaæ bez ¿adnych obaw i ograniczeñ ilo¶ciowych do nawo¿enia gleby. W przeciwieñstwie, bowiem do nawozów syntetycznych i obornika, kompost nie stwarza zagro¿enia przenawo¿enia lub zatrucia ¶rodowiska. Zwiêkszy on urodzajno¶æ plonów, pozwoli na rekultywacjê ubogiej w sk³adniki od¿ywcze i mineralne lub zanieczyszczonej gleby.  Taka ekologiczna gospodarka bioodpadami  to  zdrowy  ogród  -  a wiêc  zdrowe  warzywa,  owoce  i piêkne trawniki.   

 

2005-05-30 11:23:34

< wróæ