Gospodarka odpadami
Segregacja odpadów
Odpady ulegaj±ce biodegradacji
Przydomowe kompostowanie odpadów organicznych
Efektem naszego codziennego bytowania s± miêdzy innymi bioodpady, w tym odpady kuchenne, resztki po¿ywienia. Sk³adaj± siê one z materii organicznej, która powsta³a w wyniku pobierania przez organizmy ¿ywe substancji od¿ywczo-budulcowych znajduj±cych siê w glebie.
Proces pobierania z gleby tych sk³adników narusza delikatn± równowagê, panuj±c± w tym elemencie ¶rodowiska. Przywrócenie równowagi polega na oddaniu glebie wcze¶niej pobranych sk³adników. Najbardziej w³a¶ciwym sposobem tego "oddawania" jest kompostowanie odpadków organicznych, aby substancje wcze¶niej pobrane wróci³y do gleby w sposób zbli¿ony do naturalnych procesów przyrodniczych.
Fot. 1. Kompostuj±c bioodpady przyczyniamy siê do ponownego
wprowadzenia substancji organicznych do zamkniêtego obiegu materii
Jest to sposób prosty, przyjazny dla ¶rodowiska i ucz±cy szacunku dla natury. Szkodliwe dla ¶rodowiska jest spalanie chwastów, resztek ro¶lin i innych materia³ów organicznych - dymy z tego spalania zawieraj± nawet dioksyny, jedne z najsilniejszych trucizn.
Wszyscy, którzy maj± szczê¶cie mieszkaæ "blisko" naturalnego ¶rodowiska (wie¶, domy wolnostoj±ce, itp.), aby zas³u¿yæ sobie na miano przyjaznych dla ¶rodowiska, powinni posiadaæ przydomowe kompostowniki. Rodzi to tak¿e konieczno¶æ odk³adania w domu do osobnego pojemnika odpadków organicznych, które stanowi± ponad 35 % domowych ¶mieci. Osobny pojemnik na bioodpady w naszych z regu³y ciasnych mieszkaniach wymaga sporego po¶wiêcenia - ale jest to najprostszy, skuteczny i wa¿ny ¶rodek do realizacji indywidualnego programu ochrony ¶rodowiska. Równie¿ ambicj± tych którzy posiadaj± dzia³kê na "ogródkach dzia³kowych" powinno byæ posiadanie kompostownika do którego oprócz odpadów zielonych z dzia³ki trafiaæ powinny przynoszone z domu odpady kuchenne.
Korzy¶ci
Kompostuj±c domowe bioodpady zmniejszmy ilo¶æ odpadów trafiaj±cych na sk³adowisko, zmniejszamy tak¿e uci±¿liwo¶æ odpadów dla otoczenia. ¦mieci bez wilgotnych bioodpadów nie zagniwaj±, co zmniejsza ich nieprzyjemny zapach. Przyczyniamy siê tak¿e do ponownego wprowadzenia substancji organicznych do zamkniêtego obiegu materii w ¶rodowisku naturalnym.
Odpady organiczne do³o¿one do kub³a przy posesji na której s± sprzyjaj±ce warunki do przydomowego kompostowania - to albo wyraz braku troski o ¶rodowisko mieszkaj±cych tam osób, albo nieu¶wiadamianie sobie przez nich faktu, ¿e nasze indywidualne postêpowanie mo¿e byæ rozstrzygaj±ce w batalii o zachowanie równowagi ekologicznej dla przysz³ych pokoleñ.
Organizacja kompostowania
Kompostowanie najlepiej prowadziæ w miejscach os³oniêtych od wiatru i zacienionych. Miejsce takie zapewni mniejsz± utratê wilgotno¶ci kompostu. W okresie upa³ów stos kompostowy nale¿y polewaæ wod±, aby by³ prawid³owo nawilgocony. W warunkach ogrodowych proces kompostowania mo¿e przebiegaæ w pryzmach lub w a¿urowych kompostownikach.
Jak prawid³owo zbudowaæ pryzmê?
Na glebie uk³adamy 20-cm warstwê po³amanych ga³êzi - zapewni to dobre przewietrzanie pryzmy od spodu. Nastêpnie nasypujemy warstwê materia³u, którego zadaniem bêdzie poch³anianie wody z cenn± zawarto¶ci± substancji mineralnych wymywanych z górnych warstw pryzmy kompostowej. Mo¿e to byæ torf, s³oma lub ju¿ roz³o¿ony kompost. Pó¼niej uk³adamy kolejne nagromadzone stopniowo warstwy odpadów organicznych z domu i ogrodu. Warstwy te mo¿na przek³adaæ niewielk± ilo¶ci± ziemi ogrodowej lub torfu.
Fot. 2. Pryzma kompostowa
Jak zbudowaæ kompostownik?
Dla zapewnienia dobrego dostêpu powietrza do pryzmy, najlepiej jest wykonaæ trzy ¶ciany kompostownika z drewnianych ¿erdzi. Po wkopaniu do ziemi czterech pionowych naro¿ników, ¿erdzie stopniowo uk³adamy wraz ze wzrostem wysoko¶ci pryzmy. Jeden bok bez ¿erdzi umo¿liwia nam swobodny dostêp do pryzmy kompostowej. Mo¿na te¿ zastosowaæ gotowy estetyczny kompostownik, który mo¿na nabyæ w niektórych sklepach ogrodniczych, wykonany najczê¶ciej z tworzyw sztucznych. Jest to jednak urz±dzenie stosunkowo kosztowne ( od 150 do 300 z³).
Fot. 3. Kompostownik drewniany
Co kompostowaæ?
Wszystkie materia³y organiczne:
odpady kuchenne - pozosta³o¶ci po warzywach i owocach, inne resztki ¿ywno¶ci (tak¿e skorupki jaj), pozosta³o¶ci po parzeniu kawy i herbaty (zu¿yte filtry do kawy, torebki po herbacie),
odpady z ogrodu - ¶wie¿e i suche li¶cie (poza li¶æmi orzecha w³oskiego), skoszon± ¶wie¿± trawê i siano, s³omê, chwasty, resztki ro¶lin posprz±tane z grz±dek, obornik, drobne ga³±zki.
W niedu¿ej ilo¶ci mo¿na dodaæ do kompostu trociny i popió³ drzewny. Najlepiej aby kolejne warstwy pryzmy by³y mieszankami powy¿szych sk³adników. B³êdem jest uk³adanie zbyt grubej warstwy ¶wie¿o ¶ciêtej trawy i innych zbitych materia³ów - utrudnia to dostêp powietrza do pryzmy przez co pogarsza siê wydajno¶æ i jako¶æ procesu kompostowania. Dlatego te¿ nie powinno siê tak¿e ubijaæ kolejnych warstw sk³adników kompostu nak³adanych na pryzmê. Masê kompostow± nale¿y okresowo mieszaæ (co oko³o 2 miesi±ce), aby zapewniæ dostêp powietrza.
Stosowanie kompostu
Dojrza³y przerobiony kompost (proces trwa najczê¶ciej oko³o roku) ma jednorodn± konsystencjê, ciemn± barwê i zapach przypominaj±cy woñ ¶ció³ki le¶nej, po wziêciu do reki nie brudzi palców. Kompostem mo¿na nawoziæ grz±dki warzywne i kwiatowe, mieszaj±c go z 10-centymetrow± warstw± ziemi lub stosowaæ do skrzynek kwiatowych (1 czê¶æ kompostu na 3-5 czê¶ci ziemi) oraz pod sadzonki drzew lub krzewów (1 czê¶æ kompostu na 5 czê¶ci ziemi). Kompostem mo¿emy te¿ nawoziæ trawniki, poprzez rozprowadzamy go cienk± warstw± po trawniku. Dojrza³y kompost mo¿emy stosowaæ bez ¿adnych obaw i ograniczeñ ilo¶ciowych do nawo¿enia gleby. W przeciwieñstwie, bowiem do nawozów syntetycznych i obornika, kompost nie stwarza zagro¿enia przenawo¿enia lub zatrucia ¶rodowiska. Zwiêkszy on urodzajno¶æ plonów, pozwoli na rekultywacjê ubogiej w sk³adniki od¿ywcze i mineralne lub zanieczyszczonej gleby. Taka ekologiczna gospodarka bioodpadami to zdrowy ogród - a wiêc zdrowe warzywa, owoce i piêkne trawniki.
< wróæ